tiistai 8. huhtikuuta 2014

Kuvataiteilija Katariina Mannion Salima

Huutokauppa-aika 10.4.-10.5. 2014

Kiitos Katariina, kiitos Hannele, kiitos Sanna, kiitos Arja-Riitta ja kumppanit. Salinan ja teidän avullanne saimme 80 euroa UNICEFin rokotuskampanjaan.

Salima, koulutyttö Tangerista






Tangerin kujat, hajut ja maut, ihmiset, tunnelma, mielenmaisema.
Nuorten miesten katseet, rukouskutsun kaiut, pojat isiensä kintereillä, hunnutetut naiset, tytöt Hello Kitty- repuissaan.
Vastaan tuleva nuori nainen, vauva kantoliinassa kuten minullakin, pikaisesti vaihdettu hymy, tunnistan sinut, itseni.
Suukko sinisilmäisen poikani poskelle katuvilinässä, ryppyiset mummot korianteri- ja minttunippuineen. Mies perkaamassa granaattiomenoita, lehtipunoksiin käärityt vuohenjuustot, aamulla vielä lentäneet kukonpojat, kaulat roikkuen lihatiskin reunalla.
Valittaen karjuva kameli turistit selässään, kaupustelijat kuin kärpäset lihalautasen ympärillä,
kieltä polttava makea tee.

Salimalla on päällään Hannelen Henrikssonin ompelemat haaremihousut ja tunika. Länsimaisen tytön unelmarepun ompeli Sanna Silfver



Lähdin innolla mukaan Rauman Unicefin Taiteilijanukke-kampanjaan Taru-Taina Noran kysyessä kiinnostuksestani. Ilmoitin heti kärkeen etten osaa kyllä ommella niin taitavasti,  mutta  kun sain kuulla että ompelijat kyllä löydetään niin mikä ettei.

Tiesin heti kenet haluaisin tehdä, kenelle haluaisin antaa kasvot, vaatteet ja tarinan teille kerrottavaksi. Tapasin hänet ollessani perheeni kanssa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön residenssissä Espanjan Marbellassa, syksyllä 2012.

Teimme retken Afrikan puolelle, Marokkoon, Tangeriin. Siis tuonne toiseen Afrikantähti- pelin lähtöruutukaupungeista! Tuolla matkalla oli suuri vaikutus työskentelyyni ja teosteni tämänkin hetkisiin aiheisiin. Andalusiasta ja Marokosta löytyivät värit, kuviot ja tunnelma teoksilleni 2013 ja tarina jatkuu yhä.

Katariina Mannio 
Katariina ja Salima

Sannan tekemät paprikatossut

Sannan tekemä reppu

Katariinan tekemät koulutarvikkeet


Saliman toteuttivat Sanna Silfver ja Hannele Henriksson. Molemmille suurkiitos suunnitelman upeasta toteutuksesta! 

Sannan tervehdys:
Olin iloinen, mutta yllättynyt kun minua pyydettiin nukkeprojektiin mukaan, ja vielä käsityöläiseksi. Halusin ehdottomasti osallistua, vaikka vähän kevään tiukka opiskeluaikataulu ja se, riittäisikö omat taitoni nuken tekoon, epäilytti. Sain Katariinan suunnitelmat valokuvana ja inspiroiduin niistä oitis. Toisaalta taitavasti piirretyt kasvot loivat pientä jännitystä - kumpa en pilaisi niitä.

Nukke kulki mukanani yliopistossa ja jopa Tallinnassa. Kirjoin nuken kasvot käsin, ompelin vartalon ompelukoneella ja täytin vanulla, leikkasin langoista hiukset ja kiinnitin ne käsinommellen paikoilleen. Työskennellessä yritin seurata ja noudattaa suunnitelmia mahdollisimmaan tarkasti. Valmis nukke oli kauniimpi kuin olin uskaltanut ajatella.

Sain vielä lisätilaisuuden tehdä nukelle repun ja kengät. Pidin näiden pikkuruisten asusteiden teosta kovasti.

Oli hieno tunne, kun sain pukea nukelle vaatteet, laittaa koulutarvikkeet reppuun ja repun selkään. Pitkä projekti saa arvoisensa päätöksen, kun nukke pääsee esille kirjastoon.
 
Sanna

Kurkkaa myös  Sannan blogi


Katariinan kuvataidetta

Menta, puupiirros, linoleikkaus 2013

Päivä, lino 2013

Tie, puupiirros 2013





5 kommenttia:

  1. Upea tarina ja upea nukke! Tarjoan 40e.

    VastaaPoista
  2. Korotan. Tarjoan 50 euroa. Terv. Arja-Riitta Nuoranne

    VastaaPoista
  3. Salima Suodenniemelle! IS-piiriläiset haluavat "adoptoida" Saliman kummitytökseen ja antaa hänelle kodin Hilun (monen maahanmuutajaopiskelijan opon) luo Suodenniemelle. Uskomme että Hilun lapsenlapsetkin (Sylvia, Johannes ja Saima) haluavat ottaa mielellään Saliman leikkeihinsä mukaan <3. 80 euroa (Arja-Riitta Nuoranne)

    VastaaPoista
  4. Onnea ja KIITOS Arja-Riitta ja ystävät. Salima saa varmasti hyvän kodin!

    VastaaPoista